Izvoarele Sucevei (în ucraineană Ізво́ри, transliterat Izvorî, în germană Iswor) este o comună în județul Suceava, Bucovina, România, formată din satele Bobeica, Brodina și Izvoarele Sucevei (reședința). De asemenea, face parte din regiunea etno-cultural-lingvistică Huțulșcina.

Așezarea geografică

Comuna Izvoarele Sucevei este situată în extremitatea nordică a României, la frontiera cu Ucraina, în partea de nord-vest a județului Suceava, în plin domeniu carpatic.
Din punct de vedere fizico-geografic teritoriul comunei Izvoarele Sucevei se desfășoară în nordul Carpaților Orientali, în cuprinsul Obcinelor Bucovinei, ocupând porțiuni din capetele nordice ale Obcinei Mestecăniș și Obcinei Feredeu.
Morfologic, teritoriul cuprinde un sistem de culmi, orientate predominant nord-vest-sud-est. Sunt munți de înălțime mijlocie ( 1100-1200 m )
Pădurile ( 3/4 din teritoriu ), presărate cu pășuni și fânețe ( 1/5 din suprafața comunei ) dau o notă caracteristică peisajului cu implicații în specificul economic al comunei.
Datorită acestei poziționări, relieful este muntos. Ecosistemele prezente în comună sunt: 

  • forestier – păduri și alte terenuri cu destinație forestieră
  • acvatic – râuri și pâraie, bălți, terenuri mlăștinoase
  • agricol montan – fânețe și pășuni naturale, terenuri agricole de mici dimensiuni

Comuna Izvoarele Sucevei se caracterizează printr-un grad mare de risipire a gospodăriilor și acestea urcă în altitudine până la mai bine de 1300 m ceea ce favorizează valorificarea mai bună a pajiștilor pe înălțimi.
Relieful comunei Izvoarele Sucevei se prezintă sub forma unor serii de culmi muntoase orientate nord-vest-sud-est ( în vest și centru ) și sud-vest-nord-est ( în est ). Sunt culmi de înățime mijlocie: de la 1150 m în Obcina Mestecănișului la 1000-1100 m în Obcina Feredeului. Altimetric relieful înclină ușor spre est, dar și spre nord către Văile Cobilioarei și Sucevei.
Înălțimile mai mari de 1300 m sau chiar de 1400 m au frecvență mai mare în vestul teritoriului.
Cea mai mare înălțime a reliefului este în vârful Hrobi ( 1506 m ) în vestul culmii Aluușului, iar cea mai joasă ( 790 m ) în punctele în care râurile Brodina ( la Gura Cununii ) și Pohonișoara părăsesc teritoriul comunei Izvoarele Sucevei. Rezultă o energie maximă a reliefului de 716 m.

Activități specifice zonei

Comună prin excelență montană, Izvoarele Sucevei dispune de o importantă bază furajeră ( pășuni și fânețe ), beneficiază de un fond forestier apreciabil și de peisaje care ar putea interesa din punct de vedere turistic în condițiile realizării infrastructurii adecvate. Aceste câteva elemente au orientat economia în două direcții: creșterea animalelor și exploatarea lemnului. Condițiile pedoclimaterice puțin favorabile explică gradul redus de dezvoltare a culturii plantelor.
Activitatea economică a comunei Izvoarele Sucevei, cu ramurile sale de bază: prelucrarea, industrializarea lemnului și creșterea animalelor se înscrie în tendința generală de stagnare.
O mică parte din populație a demarat unele activități economice pe baza liberei inițiative.
Potențialul economic al comunei se întemeiază pe resursele zonei, respectiv:

  • păduri – exploatarea și industrializarea lemnului
  • pajiști naturale – zootehnie
  • colectarea fructelor de pădure: afine, zmeură, ciuperci
Sari la conținut